Tentoonstelling

Werken in de Helling 3

 

 

Persbericht

Op de NDSM-werf in Amsterdam Noord torenen nog de grote hijskranen: aan de overkant van het IJ, onder de wijdste hemel die Amsterdam te bieden heeft. Sinds enkele weken hebben de oude scheepshellingen op het NDSM-terrein de monumenten-status.

In een van deze monumentale scheepshellingen, Helling X, is deze zomer een expositieruimte gerealiseerd. Hier is van 3 juli tot en met 11 juli een prachtige tentoonstelling van vier Amsterdamse kunstenaars te zien met o.a. wolken in hout, donkere wolken in grafiet, kleurige wolken in linosnedes, en transparante sculpturen van vissenhuid.

Te zien zijn lyrische houten beelden van de beeldhouwster Hanneke de Munck: een liefdespaar op de wolken en een monumentale Orpheus. De graficus Sietse Bakker vindt in zijn technisch geavanceerde kleuren-houtsnedes een fijnzinnige integratie van het beeld met poezie van de Russische dichters Boris Pasternak en Anna Achmatova. In een nieuwe serie linosnedes toont hij kleurige wolkenruimtes. Van tekenares Marianne Kalsbeek zijn er in Helling X grote nachtelijke grafiet-wolken op ondergronden van siberisch krijt, en intieme tekeningen van de vruchtbloemen van de mangistan. De beeldhouwster Helene Min laat objecten zien van vissenhuid, een klassiek maar weinig gebruikt materiaal met een prachtige weerschijn en transparantie.
Van Hanneke de Munck en Helene Min is bovendien een speciaal samenwerkingsproject te zien. Zij maakten onder de titel 'De Zondvloed' een altaarstuk voor de natuur met houten dolfijnen en transparante vleugels van vissenhuid. Het 'De zondvloed' is het eerste deel van een serie altaarstukken van de Munck, die zij in samenwerking met diverse andere beeldend kunstenaars maakt. Zij roept met dit altaarstuk de kijker op tot zorgzaamheid voor de natuur.

De expositie is vrij toegankelijk op zaterdag 3 & zondag 4 juli, en het weekend daarna: op vrijdag 9 & zaterdag 10 & zondag 11 juli. Openingstijden: 16.00 - 21.00 uur.

Exposanten: Sietse Bakker (grafiek), Marianne Kalsbeek (tekeningen), Hélène Min (beelden) Hanneke de Munck (beelden).

Adres: Helling X, NDSM-werf, TT Neveritaweg (t.o. de Docklands hal), Amsterdam Noord.
Parkeren op het terrein is gratis.

Vanaf maandag 5 juli vaart er een nieuwe veerpont ieder half uur tussen Amsterdam CS en de NDSM-werf (voor fietsers en voetgangers).


Informatie: 
Marianne Kalsbeek - mkalsbeek@XS4All.nl - tel. 06 4856 9589

3 juli 2004